Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Ταχύτατες μεταρρυθμίσεις και προσέλκυση επενδύσεων προανήγγειλε, χθες, σε διαδικτυακή συζήτηση της Prodexpo, για την επόμενη ημέρα μετά τον κορονοϊό ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για την δημοσιονομική πολιτική Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί με τεράστια ταχύτητα για τον περιορισμό των γραφειοκρατικών εμποδίων και εκτίμησε ότι το 2021 θα είναι μία εκρηκτική χρονιά για τον τουρισμό. Έθεσε ως χρονικό ορόσημο για τη σταδιακή αναστολή του lock down τον Μάιο, τονίζοντας ότι η ελληνική αγορά ακινήτων, μετά την κρίση, θα συνιστά έτι περαιτέρω επενδυτική ευκαιρία, ιδίως εάν οι αξίες υποχωρήσουν.

Τα μέτρα

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε πως η ισχύς του μέτρου της μείωσης κατά 40% του ενοικίου για τις πληττόμενες επιχειρήσεις δεν θα παραταθεί. Απέκλεισε και την υπαγωγή σε μέτρα στήριξης των φυσικών προσώπων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, δεδομένου ότι δεν αναπτύσσουν επιχειρηματική δραστηριότητα.

Πρόσθεσε ότι ενδεχομένως από σήμερα, θα ξεκινήσει η υποβολή αιτημάτων μέσω πληρεξουσίου για τη χορήγηση άδειας διαμονής σε υπηκόους τρίτων χωρών που επενδύουν, κατ’ ελάχιστον, το ποσό των 250 χιλ. ευρώ στην εγχώρια αγορά ακινήτων. “Θα αναζητήσουμε και τη δημιουργία ειδικών πρωτοκόλλων προκειμένου να διευκολυνθούν όσοι προγραμματίζουν επενδύσεις μέσω του καθεστώτος της Χρυσής Βίζας. Ακόμη κι αν η οικονομία είναι “παγωμένη” οι κινήσεις αυτές (σ.σ.: επενδύσεις μέσω Χρυσής Βίζας) είναι μακροπρόθεσμες” ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης.

Υπενθυμίζεται ότι οι υπηρεσίες υποδοχής του κοινού στις Διευθύνσεις και τα Τμήματα Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της δεν εξυπηρετούν, από τις 11 Μαρτίου, το κοινό για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Όσον αφορά τον αριθμό των νέων εκδοθεισών αδειών, κατά το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς διαμορφώνονται σε 227.

Εν γένει, κατά τον κ. Σκυλακάκη, το εγχώριο real estate θα παραμείνει ανταγωνιστικό σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, αναφέροντας ότι η ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων ήταν “υπερώριμη” από πλευράς τιμών.

Σχετικά με τις αντικειμενικές αξίες, ο κ. Σκυλακάκης εκτίμησε ότι του χρόνου εκτιμάται πως οι συνθήκες θα επιτρέψουν την αναπροσαρμογή τους, σχολιάζοντας ότι η κεϋνσιανή πολιτική και η χορήγηση ρευστότητας που ασκούν οι κυβερνήσεις θα μετριάσει την ύφεση με αποτέλεσμα οι προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής και παγκόσμιας οικονομίας ενδεχομένως να μην ανταποκρίνονται, εν τέλει, στην πραγματικότητα. “Ενδεχομένως, να ανακαλύψουμε ότι η ύφεση είναι μικρότερη, σε σχέση με αυτή που προβλεπόταν όσο βρισκόμασταν στην καρδιά της κρίσης. Και συνεπώς η ανάκαμψη μπορεί να είναι πιο βίαιη και απότομη, παρασύροντας και την αγορά ακινήτων” σημείωσε.

Ο πιστοποιημένος εκτιμητής-μέλος Rics Hellas Πάνος Χαραλαμπόπουλος ανέφερε ότι καταγράφεται πτώση στον αριθμό των ενδιαφερόμενων για ενοικίαση ή αγορά ακινήτου, δεδομένου ότι δεν είναι δυνατή η επίδειξη των ιδιοκτησιών λόγω των περιοριστικών μέτρων. Όσον αφορά τον αριθμό των ακινήτων που τέθηκε προς διάθεση τον Μάρτιο, αν και δεν υπάρχουν στοιχεία για το πόσο έχει υποχωρήσει, στο εξωτερικό η μείωση των αγγελιών προσφοράς άγγιξε το 70%.

Πηγή: capital.gr

Στα επαγγελματικά ακίνητα, οι αποδόσεις αναμένεται να εξορθολογιστούν, όπως σημείωσε ο κ. Χαραλαμπόπουλος, τοποθετώντας σε μέτρια επίπεδα την πτώση τους.

Στα οικιστικά ακίνητα, σε δυσχερή θέση βρίσκονται όσοι έχουν επενδύσει στις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις. Όπως ανέφερε η Θεοδώρα Δήμα πρόεδρος Συλλόγου Οικονομίας Διαμοιρασμού, οι ιδιοκτήτες ακινήτων, που σχεδίαζαν να διαθέσουν μέσω Airbnb τα ακίνητά τους, δεν είναι σε θέση να προχωρήσουν ούτε στην μακροχρόνια μίσθωσή τους, καθώς έχουν επενδύσει σημαντικά ποσά για την ανακαίνισή τους. “Αυτού του είδους τα ακίνητα είναι πλήρως εξοπλισμένα. Επομένως, αυτός που μπορεί να διαμείνει σε ένα τέτοιο ακίνητο θα πρέπει να έρθει με μία βαλίτσα. Αυτή τη στιγμή, αυτή η βαλίτσα δεν πρόκειται να έρθει” σημείωσε και τόνισε ότι πολλοί από τους ιδιοκτήτες έχουν δανειοδοτηθεί χωρίς να είναι σε θέση να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.